Scroll Top
leonidas-stigkas
Από τον Λεωνίδα στον Στίγκα
Πώς οι «Σπαρτιάτες» του Κασιδιάρη έγιναν «Είλωτες» της Νέας Δημοκρατίας

Του Δημήτρη Ψαρρά

[14.4.2024]

Μπορεί οι ειδήσεις από το κόμμα «Σπαρτιάτες» να θυμίζουν επιθεώρηση του «Δελφινάριου», αλλά η ουσία των πολιτικών εξελίξεων γύρω από το εκλογικό αυτό σχήμα του Ηλία Κασιδιάρη είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο δικαστικές υποθέσεις σε βάρος των εκλεγμένων βουλευτών των «Σπαρτιατών». Η πρώτη, για την οποία έχει ήδη αρθεί η βουλευτική τους ασυλία είναι η κατηγορία που τους έχει απευθύνει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι διέπραξαν το πλημμέλημα «εξαπάτηση εκλογέων» (άρθρο 162 Π.Κ.) επειδή απέκρυψαν ότι πραγματικός τους αρχηγός είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Η δεύτερη βασίζεται στις ενστάσεις υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) ότι σύμφωνα με τις διαδοχικές προεκλογικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έπρεπε να εγκριθεί η συμμετοχή του κόμματος των «Σπαρτιατών» στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, εφόσον την πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκούσε ένα πρόσωπο καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι δεδομένο ότι ενώ η πρώτη δικαστική εκκρεμότητα το πολύ να οδηγήσει τους κατηγορούμενους σε μια απλή καταδίκη με αναστολή ή χρηματική ποινή, η δεύτερη ισοδυναμεί με ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας εκλογής τους, και θα προκαλέσει την έκπτωσή τους από το αξίωμα. Από κει και πέρα ακούγονται και γράφονται κάθε λογής σενάρια για τη διαδικασία αντικατάστασής τους, με τους προπαγανδιστές της Νέας Δημοκρατίας να πανηγυρίζουν ήδη, προεξοφλώντας την ενίσχυση του κόμματός τους με πέντε ή έξι έδρες.

Ας σημειωθεί ότι δεν συμμερίζονται όλοι αυτό τον ενθουσιασμό. Ακόμα και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ένας από τους πρωτεργάτες των σχετικών διαδοχικών νομοθετικών ρυθμίσεων θα παραδεχτεί το πρόβλημα: «Εγώ προσωπικά δεν σας κρύβω ότι πολιτικά με ενοχλεί λίγο και ηθικά. Όταν δηλαδή έχουν ψηφίσει υπέρ αυτών 250.000 άνθρωποι, να σβήσεις τελείως αυτές τις 250.000 ψήφους. Αλλά το λέει ο νόμος και ο νόμος αυτός δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός» (Πρώτο Πρόγραμμα, 8.4.2024).

Αλλά εκεί οδηγεί το γεγονός ότι αυτές οι ρυθμίσεις εξαρχής μεθοδεύθηκαν με στενά μικροκομματικούς υπολογισμούς της Δεξιάς και βέβαια η υλοποίησή τους ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού «από τα μέσα». Είχε εγκαίρως υποδειχτεί η δημοκρατική διέξοδος, να βασιστεί δηλαδή η όποια ρύθμιση αποκλεισμού της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης από τη Βουλή σε δύο δεδομένα: τη νομοθετική αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής το 2013 (άρθρο 2 του ν. 4203/2013) και βέβαια την καταδίκη της ηγεσίας της οργάνωσης στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε με ναζιστικό κίνητρο (σελ. 11059 της απόφασης 2425/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών). Τις θέσεις αυτές είχε εγκαίρως αναλύσει ο Θανάσης Καμπαγιάννης («Εφ.Συν.», 20.1.2023).

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μετατρέψει σε ουσιαστικό τον τυπικό έλεγχο που ασκούσε πάγια ο Άρειος Πάγος στην κατάθεση των εκλογικών συνδυασμών. Ανέθεσε δηλαδή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (την οποία διορίζει η ίδια η κυβέρνηση) τον ρόλο ελέγχου των κομμάτων, κάτι που ουσιαστικά απαγορεύει το Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα το είδαμε, με τον Κασιδιάρη να χρησιμοποιεί την κλασική μέθοδο των «παπατζήδων», να προβάλλει δηλαδή ως δικό του το σχήμα των 28 Ανεξαρτήτων Υποψηφίων, επονομαζόμενο μάλιστα προκλητικά με το κομματικό όνομα «Έλληνες» και επομένως να προεξοφλεί τον αποκλεισμό του και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματός του, των «Σπαρτιατών». Άλλωστε το ίδιο είχε επιχειρήσει και στις εκλογές του Μαΐου, με την απόπειρα συνεργασίας του στο «ΕΑΝ» του συνταξιούχου εισαγγελέα Κανελλόπουλου.

Για το πόσο σοβαρή υπήρξε η μεθόδευση Μητσοτάκη-Βορίδη αρκεί να σημειώσουμε ότι και στα δύο «Υπομνήματα» της Νέας Δημοκρατίας προς τον Άρειο Πάγο πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου 2023, αναφέρεται ότι «ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικασθεί για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης». Βέβαια ούτε στο κατηγορητήριο ούτε στην απόφαση περιλαμβάνεται το αδίκημα της «συγκρότησης», εφόσον η ίδρυση της «Χρυσής Αυγής» ξεκινά από τη δεκαετία του 1980 και ως αδίκημα ήταν ήδη παραγραμμένο το 2013, όταν ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις εναντίον της. Ο Άρειος Πάγος σιωπηλά διόρθωσε το χοντρό λάθος που ωστόσο μαρτυρά τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα των μεθοδεύσεων της Δεξιάς.

Το ότι ούτε η Νέα Δημοκρατία (και το ΠΑΣΟΚ) που κατέθεσαν υπομνήματα αλλά ούτε ο Άρειος Πάγος πήραν χαμπάρι την ταύτιση των «Σπαρτιατών» με τον Κασιδιάρη δίνει τώρα την ευκαιρία στους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε σκόπιμα, προκειμένου να υπάρξει διάχυση των ψήφων της Ακροδεξιάς σε πολλά σχήματα. Ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, ο οποίος ξεκίνησε από τη Χρυσή Αυγή και δηλώνει «Κασιδιαρικός», ενώ πρόσφερε το γραφείο του για έδρα των «Σπαρτιατών» μετά τις εκλογές, τώρα δηλώνει: «Δεν ξέρανε ποιος είναι ο Στίγκας; Ο Στίγκας ήταν στα μέλη με το βιογραφικό του στο ellhnes.net. Δεν ξέρανε τι είναι ο Δημητροκάλλης; Δεν ξέρανε τον Κατσιβαρδά, δεν ξέρανε τον Δημητριάδη που είναι δικηγόροι του Κασιδιάρη; Μη μου πείτε ότι δεν τα ξέρανε. Τα ξέρανε. Άρα σκοπίμως αφήσαν το κόμμα αυτό» (Συνέντευξη στην «Ελεύθερη Ελληνική Τηλεόραση», 28.2.2024). Και πιο πρόσφατα: «Δεν μπορούμε να το κρύψουμε ότι από τους 59 υποψηφίους βουλευτές των “Σπαρτιατών”, παραπάνω από 30 είχαν άμεση σχέση είτε με το “Εθνικό Κόμμα Έλληνες” είτε με τους 28 Ανεξάρτητους Υποψηφίους, είτε με εκείνους που κατέβηκαν ως υποψήφιοι δημοτικοί ή διαμερισματικοί σύμβουλοι στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη “Ελεύθεροι Αθηναίοι” όπου υποψήφιος Δήμαρχος ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης. […] Εγώ ήμουν στις εκλογές της “Χρυσής Αυγής” δεύτερος πίσω από τον Παναγιώταρο». 

Δεν χρειάζεται να ψάχνει κανείς για θεωρίες συνωμοσίας. Η μεθόδευση Μητσοτάκη-Βορίδη ήδη αποδίδει καρπούς. Οι ποινικές διώξεις των βουλευτών στηρίζονται στα λόγια του ίδιου του «αρχηγού» Στίγκα περί Don Corleone και Greek Mafia, ενώ ακόμα και οι στενοί συνεργάτες του Κασιδιάρη, θυμούνται ότι ξεκίνησαν από την ΟΝΝΕΔ, όπως ο δικηγόρος Κατσιβαρδάς, ο οποίος μάλιστα καταμετρήθηκε ως ο υπ. αρ. 159 βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας» στην πρόταση δυσπιστίας. Και όταν ο Γιάννης Κολοκυθάς παρατήρησε ότι «τώρα φλερτάρετε με τη “Νέα Δημοκρατία”», ο κ. Κατσιβαρδάς απάντησε γελώντας: «Με οποιοδήποτε θηλυκό φλερτάρω υγιώς. Δεν τίθεται θέμα ως προς αυτό» («Open TV», 5.4.2024).

Επιστρέφουμε δηλαδή στο φλερτ Δεξιάς-Ακροδεξιάς, με μόνη διαφορά ότι τον ρόλο Σαμαρά-Μπαλτάκου αναλαμβάνουν τώρα οι Μητσοτάκης-Βορίδης. Πρόκειται για πραγματικά επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς, αν συνυπολογιστεί μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Εφετείο για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.