Scroll Top
Karamanlis Samaras
Οι «απόρρητοι φάκελοι» Καραμανλή-Σαμαρά

Σε ποια γραμμή «ενώθηκαν» οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Ν.Δ.;

του Δημήτρη Ψαρρά 

[29.6.2024]

Προκάλεσε πολιτικό ενδιαφέρον η αναγγελία της διπλής παρουσίας ΣαμαράΚαραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Ασφαλώς δεν είναι συνηθισμένη η κοινή αυτή εμφάνιση των πρώην πρωθυπουργών και πρώην αρχηγών της Ν.Δ. και από πολλές πλευρές συνδέεται με τη συντονισμένη τους στάση στο πρόσφατο κομματικό Συνέδριο, όπου απέφυγαν να λάβουν τον λόγο, αλλά και με την αντίδραση πολλών στελεχών του κόμματος στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον της σύμπλευσης Καραμανλή-Σαμαρά είναι αναμφισβήτητα η αφορμή που διάλεξαν για να την επιδείξουν: η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» (εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2021). Το γεγονός ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια, καθώς και το ότι τα μεγάλα βιβλιοπωλεία το φέρουν σήμερα ως εξαντλημένο (βλ. λ.χ. την «Πολιτεία», όπου καταγράφεται σήμερα ως «εξαντλημένο στον εκδότη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας») πιστοποιεί ότι η αναφορά στον κ. Κοττάκη και το έργο του είναι απλώς μια αφορμή, μια δικαιολογία.

Όμως θα κάνει λάθος όποιος υποτιμήσει αυτή την αναφορά. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο του βιβλίου και οι απόψεις του συγγραφέα του αποτελούν πράγματι το σημείο σύγκλισης του πυρήνα των στελεχών της Δεξιάς και μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά και στις απόψεις των ποικίλων ακροδεξιών σχηματισμών που έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο.

Το επίμαχο βιβλίο υιοθετεί μια σειρά συνωμοσιολογικές ερμηνείες για την πτώση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αποδίδοντάς την σε οργανωμένη δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες υποτίθεται ότι δεν άντεξαν την πατριωτική δράση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε οργανώσει το άνοιγμα προς τη Ρωσία του Πούτιν για να εξασφαλίσει την προμήθεια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όλα όσα συνέβησαν την περίοδο Καραμανλή, σύμφωνα με τον συγγραφέα οφείλονται σ’ αυτή τη συνωμοτική δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έως τη νεανική εξέγερση μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όλα προκλήθηκαν κατά τον συγγραφέα από αυτή τη συνωμοσία. Και για να τεκμηριώσει τις θεωρίες αυτές ο κ. Κοττάκης καταφεύγει σε ποικίλες «πηγές» που θεωρεί ο ίδιος αξιόπιστες, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Ιωάννη Κοραντή, ο οποίος υπήρξε διοικητής της ΕΥΠ την επίμαχη περίοδο, αλλά αμέσως μετά πολιτεύθηκε ως βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Φυσικά είναι δικαίωμα του κάθε συγγραφέα να γράφει ό,τι νομίζει. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο κ. Κοττάκης είναι διευθυντής της «Εστίας» που αναπτύσσει μαζί με τη «Δημοκρατία» του ίδιου ομίλου, αυτές τις θεωρίες, ενώ στις εβδομαδιαίες «προσφορές» της ξεχωρίζουν τα βιβλία απολογητών της Ακροδεξιάς, ακόμα και της χούντας. Ενδεικτικά τα βιβλία ενός θερμού υποστηρικτή του δικτάτορα Παπαδόπουλου, για τις «επιτυχίες» της χούντας και τη «συνωμοσία» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Για να έχει κανείς μια ιδέα των απόψεων του κ. Κοττάκη, τις οποίες καθώς φαίνεται συμμερίζονται Καραμανλής και Σαμαράς, αρκεί να ακούσει ένα λεπτό από ομιλία του σε παρουσίαση του ίδιου βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη στις 10.12.2023.

Ο κ. Κοττάκης ξεχωρίζει τέσσερις εθνικούς ηγέτες και ένας από τους τέσσερις είναι ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς! Ακούστε τον:

Περιττό να σημειώσω ότι σ’ αυτή την ομιλία τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτούσε από την πρώτη σειρά τον συγγραφέα των «απορρήτων» του.

Αυτή, λοιπόν, η σύμπλευση Καραμανλή-Σαμαρά έχει σαφές πολιτικό πρόσημο. Ανασύρει την παλιά δομική σχέση της ελληνικής Δεξιάς με το βαθύ κράτος, στο οποίο βέβαια εντάσσεται και η «οικεία» Ακροδεξιά. Ήδη από το 2016, σε άρθρο του στη «Δημοκρατία», ο κ. Κοττάκης είχε προφητέψει ότι θα θριαμβεύσει ένας Έλληνας Τραμπ, τον οποίο αναζητά η «βαθιά Ελλάς»: 

«Η βαθιά Ελλάς αναζητεί έκφραση, γιατί όσοι μιλούν είτε την πούλησαν, λέγοντας ασύστολα ψέματα, είτε προσποιούνται ότι την καταλαβαίνουν, ενώ λένε και πάλι ψέματα. Το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει από έναν άγνωστο αυτή τη στιγμή Έλληνα Τραμπ, που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και να τα σαρώσει όλα» (1.2.2016).

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο αρθρογράφος θεωρούσε επείγουσα ανάγκη να «απενοχοποιηθεί» ο ρατσιστικός λόγος από τα συντηρητικά κόμματα: «Τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα, και γι’ αυτό ενδιαφέροντα, λόγω της επίδρασης που ασκεί στα εκλογικά σώματα όλης της Ευρώπης ο λαϊκιστής ρεπουμπλικάνος εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ. Στην πραγματικότητα απενοχοποιεί τον ρατσισμό και απελευθερώνει δυνάμεις. Παντού λοιπόν τα συντηρητικά κόμματα κάνουν το ίδιο λάθος. Πρώτα απορρίπτουν αυτή την ατζέντα στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και του ελιτισμού και, μόλις δουν τα σκούρα στις δημοσκοπήσεις, φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους και τρέχουν να καλύψουν τις διαφορές με ιμιτασιόν ακροδεξιό λόγο. Φυσικά γίνονται αντιληπτά. Ο κόσμος επιλέγει το αυθεντικό. Οι προσαρμογές πρέπει να γίνονται σε ανύποπτο χρόνο».

Τα ίδια με τον εξ απορρήτων του κ. Καραμανλή έγραφε τότε για τον Τραμπ στη «Δημοκρατία» και ο Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε σύμβουλος του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά σε θέματα επικοινωνίας και χάραξης στρατηγικής. Πρόβαλε κι αυτός ως υπόδειγμα και για τον ελληνικό συντηρητικό χώρο την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να θορυβείται από τη σύμπλευση Καραμανλή-Σαμαρά μέσω Κοττάκη. Πρώτα πρώτα είναι εντελώς ακατάλληλος χρόνος για την επίκληση του «σωτήρα Πούτιν». Αλλά και ο θαυμασμός στον Τραμπ και ο «γνήσιος ακροδεξιός λόγος» που προτείνει ο κ. Κοττάκης δεν μπορεί να εκφραστεί από τον κ. Καραμανλή με πιο πειστικό τρόπο από εκείνον που χρησιμοποιούν οι ΒορίδηςΓεωργιάδηςΠλεύρης.

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν είχε αναλάβει τη «σωτηρία» του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης, η Ν.Δ. θα τα έβρισκε σκούρα με τις πρωτοβουλίες αυτές. Τώρα, δυστυχώς, βρίσκει τον δρόμο ανοιχτό για να εξυμνήσει και να μιμηθεί τον… Ιωάννη Μεταξά!          

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.