Scroll Top
XA
Ποιος θυμάται ότι συνεχίζεται
η δίκη της Χρυσής Αυγής;

Ομιλίες – ομολογίες Μιχαλολιάκου, Λαγού και Κασιδιάρη

του Δημήτρη Ψαρρά

[20.6.2024]

Η δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο έχει φτάσει στην 93η συνεδρίασή του. Η μόνη καθημερινή εφημερίδα που την παρακολουθεί είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών» με τα ρεπορτάζ της Εύας Παπαδοπούλου, αλλά όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθούν και το πολύτιμο «Παρατηρητήριο» («Golden Dawn Watch»), το οποίο καταγράφει στο Facebook τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων, αλλά και τις εξαιρετικά τεκμηριωμένες τακτικές εκπομπές της διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης από τα κάτω «omniatv».

Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεσή μου (έχει διαρκέσει ήδη τρεις συνεδριάσεις, 31.5, 14.6, 18.6 και συνεχίζεται στις 25.6) δεν θα σχολιάσω ακόμα την εξέλιξη της δίκης. Θα περιοριστώ στην ανάρτηση τριών δηλώσεων των ίδιων των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης που απαντούν μόνοι τους για τον χαρακτήρα και τη δράση της.

1. Νικόλαος Μιχαλολιάκος

Μιλώντας στους οπαδούς του στη Νίκαια στις 27.5.2013, ο Μιχαλολιάκος κηρύσσει δημόσια την παράνομη δράση της οργάνωσης. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι εκείνοι που τον ακούν είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που βρίσκονται σήμερα συγκατηγορούμενοί του, γίνεται αντιληπτή η αξία του ντοκουμέντου:  

«Υπερήφανοι κάτοικοι της Νίκαιας», κραυγάζει ο Μιχαλολιάκος, «όπως ξέρετε, για να σταματήσουν, λέει, τη Χρυσή Αυγή, σχεδιάζουν ένα νόμο. Τον αντιρατσιστικό. Καλοδεχούμενος! Μπορούμε και εκτός νόμου [φωνάζει και οι οπαδοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα] τους το λέω και δημόσια. [Από κάτω: “ζήτω!”] Προσωπικά, έχω καθαιρεθεί από αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, διότι, λέει, αποσκοπούσα στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. [Από κάτω: “μπράβο!”] Ε, λοιπόν, αυτόν τον τίτλο τιμής δεν τον αρνούμαι και τους φτύνω κατάμουτρα» [Από κάτω: χειροκροτήματα και “Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή”].

Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε η στιγμή που ο Μιχαλολιάκος θεώρησε ότι μπορεί η οργάνωση να κλιμακώσει τη δράση της. Και είδαμε μέσα σε μια βδομάδα τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επιδρομή στον Μελιγαλά με επίθεση σε «δυστροπούντα» ομοϊδεάτη και τελικά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το Τάγμα της Νίκαιας είχε πάρει το μήνυμά του.

2. Ιωάννης Λαγός

Σε συνέντευξή του σε μια επισήμως φιλοναζιστική ομάδα, την «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (13.7.2020), ο Λαγός θα παραδεχτεί ότι πήγε στη Χρυσή Αυγή για να «παίζει ξύλο» και ότι όλα τα αποφάσιζε ο Αρχηγός: «Ποτέ δεν είχα εγώ καμία διάθεση να είμαι βουλευτής, ή να ασχοληθώ με πολιτική ή οτιδήποτε. Εγώ στη Χρυσή Αυγή είχα πάει και αγωνίστηκα, βλέποντας ότι είναι ένα κίνημα του δρόμου, ένα κίνημα που αγωνίζεται στον δρόμο. Να παίξουμε ξύλο, να φωνάξουμε, για την ιδέα μας, για την πατρίδα μας. Γι’ αυτό είχα πάει στη Χρυσή Αυγή. Τα ’φεραν οι συγκυρίες μετά έτσι. Δεν είχα σκεπτικό μετά ούτε να είμαι καν υποψήφιος. Ο Νίκος ο Μιχαλολιάκος με έβαλε. Δεν το κρύβω. Όπως έβαλε και τους υπόλοιπους. Από κει γίναμε βουλευτές. Αυτό είναι πραγματικότητα. Μέσα από αυτό πολεμήσαμε, ναι. Όμως αυτό το πράγμα στην πορεία χάλασε».

Στο ίδιο βίντεο ο Λαγός κατηγορεί όλους τους άλλους συναγωνιστές τους που «σέρνονταν» και ξεφτιλίστηκαν στο δικαστήριο: «[Έπρεπε] με τη στάση που είχα δείξει και εγώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αντρίκια και με το δίκιο που είχαμε θα μας σεβόταν το δικαστήριο διαφορετικά. Τώρα το δικαστήριο βλέπει κάτι τύπους να σέρνονται και να λένε “δεν ήμουν εγώ, ήταν ένας άλλος”, “όχι εγώ, αυτός”, τότε πραγματικά μας πήρανε στο ψιλό».

3. Ηλίας Κασιδιάρης

Ο Κασιδιάρης αφού επί μήνες παρακαλούσε τον Μιχαλολιάκο να του μεταβιβάσει την αρχηγία της οργάνωσης, μόλις διαπίστωσε ότι δεν έχει καμιά ελπίδα, ενώ ταυτόχρονα η οργάνωση είχε καταρρεύσει, αποφάσισε, ως ο τελευταίος, να κλείσει την πόρτα. Διαχώρισε τη θέση του από τον Μιχαλολιάκο και εξάγγειλε δική του πολιτική οργάνωση, τους «Έλληνες ΓΤΠ», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσείσει τις δικές του ποινικές ευθύνες. Και ενώ κατά την απολογία του στο πρωτόδικο δικαστήριο αρνήθηκε να απαντήσει κάθε ερώτηση της έδρας που αναφερόταν στη ναζιστική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, μόλις ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος, αμέσως προχώρησε και σε μια συμπληρωματική δήλωση ότι θα υποβάλει μήνυση σε όποιον συνδέσει τη νέα οργάνωση με τον ναζισμό. Φυσικά πρόκειται περί αστειότητας. Αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι κανείς δεν «τρόμαξε» με την απειλή και επομένως συνεχίστηκε η αναφορά σε ναζιστές, χωρίς να τολμήσει ο κ. «Έλληνας ΓΤΠ» να του υποβάλει μήνυση.

Αλλά το πρόβλημα για τον κ. Κασιδιάρη είναι ότι ο πρώτος στον οποίο θα έπρεπε να υποβάλει μήνυση είναι ο εαυτός του. Όχι μόνο επειδή φέρει τον γνωστό αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο και συνήθιζε μάλιστα να τον επιδεικνύει προκλητικά ακόμα και στο εξώφυλλο του βιβλίου του που εκδόθηκε μετά την αποφυλάκισή του, αλλά επειδή και σήμερα δεν μπορεί να αποστεί από τη φανατική του προσκόλληση στον ναζισμό και τον Χίτλερ. Όπως και οι υπόλοιποι της ηγεσίας της οργάνωσης θυμίζει τη γνωστή σκηνή από την ταινία του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove), όπου ο Πίτερ Σέλερς υποδύεται έναν πρώην ναζί, ο οποίος έχει προσχωρήσει στην υπηρεσία των ΗΠΑ και κάθε τόσο είναι αναγκασμένος να κατεβάζει το δεξί του χέρι που αυθόρμητα και μηχανικά υψώνεται σε χιτλερικό χαιρετισμό.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και μετά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή. Ο Η. Κασιδιάρης που υποτίθεται ότι δεν θέλει να ακούσει για ναζισμό, κατέφυγε στο πιο παλιό ναζιστικό σύνθημα ήδη από την πρώτη του ομιλία. Μιλώντας κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στις 8.7.2020 ο Κασιδιάρης δηλώνει: «Θέλω λοιπόν, συμβολικά, κάτω από το βλέμμα του Γέρου του Μωριά, που κοιτάει πάντα προς Ανατολάς, που βλέπει πάντα στα μάτια τον προαιώνιο εχθρό, και του λέει πως θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει». Είναι γνωστό και το έχουμε αποδείξει αναλυτικά, ότι αυτή η φράση από τους μυημένους στον ναζισμό θεωρείται η τελευταία φράση του Γιόζεφ Γκέμπελς. Υποτίθεται ότι την ξεστόμισε αφού πρώτα είχε δολοφονήσει τα παιδιά του και πριν αυτοκτονήσει ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του. Η ταύτιση Κολοκοτρώνη και Γκέμπελς στο μυαλό του Κασιδιάρη είναι αποκαλυπτική.

Αλλά και την Κυριακή 30.9.2020, στη γνωστή εμφυλιοπολεμική φιέστα στον Γράμμο, από όπου αποσύρθηκε ευτυχώς την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, ο Κασιδιάρης θα απευθυνθεί σε λίγους μαυροντυμένους πρώην (;) Χρυσαυγίτες, για να προβάλει μια καθαρά «φυλετική» εκδοχή της εμφύλιας σύγκρουσης (1945-1949): «Και έτσι διαλύθηκε η κομμουνιστική ανταρσία, που δεν πρέπει να την αποκαλούμε εμφύλιο πόλεμο, διότι στον εμφύλιο πόλεμο τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέρη ανήκουν στην ίδια φυλή. Στην προκείμενη περίπτωση, στον λεγόμενο Δημοκρατικό Στρατό των κομμουνιστών, οι Έλληνες ήταν μειοψηφία».  

Και για όσους δεν κατανοούν το σαφές ναζιστικό φυλετικό μήνυμα, ο κοστουμαρισμένος Κασιδιάρης το εκφωνεί ποζάροντας μπροστά σε έναν τεράστιο κέλτικο σταυρό, το γνωστό έμβλημα των νεοναζί σε όλον τον κόσμο που θεωρείται σήμερα ισοδύναμο της σβάστικας. Σύμφωνα με την απόφαση 164/2008 του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας, «η χρήση ως συμβόλου του κέλτικου σταυρού είναι ποινικά κολάσιμη» και συνδέεται με την απαγορευμένη ναζιστική οργάνωση «Λαϊκοσοσιαλιστικό Κίνημα Γερμανίας» (VSBD).   

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.