Scroll Top
Kasselakis - Zervos
Στέφανος Κασσελάκης: ένας ειλικρινής επιχειρηματίας

Για ποιο λόγο δεν πιστεύουν οι οπαδοί του αυτά που ομολογεί με κυνισμό ο ίδιος

του Δημήτρη Ψαρρά 

[30.6.2024]

Μπορεί να μην έχουν περάσει ούτε δέκα μήνες από τη μέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κατορθώσει ήδη να θέσει το κόμμα του σε πορεία ριζικής πολιτικής μετάλλαξης. Φυσικά ο ίδιος θεωρεί –και είναι δικαίωμά του να το πιστεύει- ότι επίκειται η ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της χώρας, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η διάλυση του μεγάλου κόμματος της Αριστεράς, μέσα από μια σειρά μεθοδευμένων κινήσεων του ίδιου και της στενής ομάδας που τον περιβάλλει και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος.

Περιορίζομαι εδώ να καταγράψω τη σειρά των δικών μου κειμένων για τον κ. Κασσελάκη. Είναι όλα βασισμένα σε ντοκουμέντα που έχει ο ίδιος παραδεχτεί αποδίδοντας τις ακραίες νεοφιλελεύθερες (και πάντως άσχετες με κάθε είδους Αριστερά) απόψεις του στην άγνοιά του και σε προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε νεότερη ηλικία.

Έχουμε και λέμε:

  1. Τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής σαφή: «Το πολιτικό διάλειμμα ενός επιχειρηματία» (4.9.2023).
  2. Οι διαφορές του με την Έφη Αχτσιόγλου που αναμετρήθηκε μαζί του στον δεύτερο γύρο, επίσης σαφείς: «Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα» (19.9.2023).
  3. Μόλις εκλέχτηκε, φρόντισε να εκθέσει στον ΣΕΒ και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τις πραγματικές του προθέσεις: «Ο “Αρχηγός” καταργεί Καταστατικό και Πρόγραμμα», (11.10.2023).
  4. Χρειάστηκε να αναζητήσω τα κείμενα του κ. Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα» για να αποκαλυφθούν πλήρως οι πραγματικές του θέσεις για την πολιτική, την οικονομία και την Ελλάδα: «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια» (21.10.2023).
  5. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να απαντήσει στις αποκαλύψεις μας, αλλά η απάντησή του δεν ήταν καθόλου πειστική: «Θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ “Goldman Sachs”» (23.10.2023).
  6. Με βάση τις θέσεις αυτές απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε τη διαγραφή των διαφωνούντων: «Γιατί διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης;» (13.11.2023).
  7. Μετά τις πρώτες κινήσεις του κ. Κασσελάκη έγινε ορατό το πλήρες πολιτικό του σχέδιο: «Οι “μικρές διαφορές” του κ. Κασσελάκη με την Αριστερά» (25.11.2023).
  8. Πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη για να νικήσει τη «Δεξιά» ήταν η πλήρης αντιγραφή των δικών της θέσεων: «Τα “κάλαντα” του Στέφανου Κασσελάκη στην Αριστερά» (27.12.2023).
  9. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, μέσω των πιο στενών του συνεργατών αποκάλυψε τις προτάσεις υπουργοποίησής του στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Το μεγάλο δίλημμα του Στέφανου Κασσελάκη» (9.1.2024).
  10. Τις απόψεις του για τη «μετεξέλιξη» (διάβαζε «μετάλλαξη») του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα προσωπικών του οπαδών τις επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο φρόντισε να αποκαθηλωθεί ο Αλέξης Τσίπρας: «Ποιον νίκησε ο κ. Κασσελάκης;» (26.2.2024).

Αυτή η μεθοδευμένη επιχείρηση άλωσης ενός κόμματος της Αριστεράς από έναν επιχειρηματία και τους στενούς του συνεργάτες κορυφώνεται αυτές τις μέρες, μόλις 87 στελέχη του κόμματος –και ανάμεσά τους πρώην θερμοί υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη- τόλμησαν να πουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Η απάντηση της αυλής του κ. Κασσελάκη τους επιβεβαίωσε με τον πιο ωμό τρόπο.

(*) Σχέδιο του Πέτρου Ζερβού που συνόδευε το “πορτρέτο” Κασσελάκη που έγραψα για την «Εφ.Συν.» (4.9.2023)    

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.