Scroll Top
Mitsotakis-Samaras
Τι χωρίζει τον Μητσοτάκη από Σαμαρά-Καραμανλή;

Η Δεξιά, η Ακροδεξιά και ο «μαρτυριάρης» Γιώργος Καρατζαφέρης

του Δημήτρη Ψαρρά 

[7.7.2024]

Μπορεί να δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στη διπλή ομιλία δύο πρώην αρχηγών της Ν.Δ. και πρωθυπουργών την περασμένη Δευτέρα, αλλά τα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοφανούς εκδήλωσης παραμένουν θολά. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο πλευρές (ο νυν και οι πρώην) όσο κι αν αποτελούν τις δύο πλευρές μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μοιάζουν να ταυτίζονται στην ερμηνεία που κυριάρχησε στα μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Δευτέρας. Φαίνεται ότι συμφωνούν πως η διαφωνία τους εντοπίζεται στο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός προχώρησε υπέρ το δέον στα ανοίγματα προς το «Κέντρο» ή την «προοδευτική παράταξη». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης περηφανεύεται γι’ αυτό. Οι δύο «πρώην» τον εγκαλούν ως αποκλίνοντα (Καραμανλής) ή και αποστάτη (Σαμαρά) από την παράδοση της «συντηρητικής παρατάξεως».

Έτσι μοιάζουν και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες. Η πλευρά του πρωθυπουργού αποκτά ανέξοδα διαπιστευτήρια προοδευτικότητας, ενώ η πλευρά των δύο «πρώην» δηλώνει όχι μόνο παρούσα, αλλά και γνήσια κληρονόμος των αρχών της Δεξιάς. Αλλά είναι τα πράγματα έτσι ακριβώς; Δυστυχώς και για τους τρεις τους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εξηγούμαι:

  • Καραμανλής και Σαμαράς επέλεξαν να συνευρεθούν με πρόσχημα την παρουσίαση ενός βιβλίου που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια με σαφές πολιτικό πρόσημο τη «βαθιά Ελλάδα», όπως αποκαλεί το «βαθύ κράτος» ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού. Και ο ίδιος τοποθετεί τον δικτάτορα Μεταξά στο βάθρο των μεγάλων ηγετών της χώρας, μαζί με τον Καποδίστρια, τον Κων. Καραμανλή και τον Ανδρ. Παπανδρέου [βλ. σχετ. «Οι «απόρρητοι φάκελοι» Καραμανλή-Σαμαρά», 29.6.2024). Ας πρόσεχαν οι «πρώην».
  • Καραμανλής και Σαμαράς κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι επιχειρεί τη μετάλλαξη της Ν.Δ. επειδή στηρίζεται σε στελέχη που προέρχονται από την αυλή του Κώστα Σημίτη. Αλλά μ’ αυτό τον τρόπο προσφέρουν ένα ανέλπιστο δώρο στον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ., ο οποίος επί πέντε χρόνια πολιτεύεται με έναν πρωτοφανή αυταρχικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κάθε δικαιολογία (λ.χ. την πανδημία) για να παραβιάσει ανοιχτά τους δημοκρατικούς θεσμούς, και να μεταστρέψει βίαια τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα καθεστώς τύπου Όρμπαν. Η πρόσκλησή των τέως για «δεξιότερη» διακυβέρνηση προσφέρει μια πολύτιμη συνδρομή στον κ. Μητσοτάκη.
  • Η επιλογή Μητσοτάκη να κάνει χρήση στελεχών που πέρασαν από την αυλή Σημίτη δεν σημαίνει βέβαια στροφή του «επιτελικού κράτους» στην Κεντροαριστερά. Τα εν λόγω στελέχη προσφέρουν απλώς τις υπηρεσίες τους ως φανατικοί θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο ωμά την περίοδο Σημίτη ή Γ. Παπανδρέου. Ο νεοφιλελευθερισμός (ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προκειμένου να συγκροτηθεί ως πολιτική θεωρία χρειάστηκε να μεταβούν τα «παιδιά του Σικάγο» στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ) αναπτύσσεται στη σημερινή Ν.Δ. με τη στενή συνεργασία της ακροδεξιάς αυλής του πρωθυπουργού. Ή μήπως ξεχνάμε τον «επιτελικό» ρόλο των Βορίδη, Γεωργιάδη, κ.ά.;
  • Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κορόιδεψε κανέναν. Εξαρχής διάλεξε να διεκδικήσει τον ρόλο του αρχηγού της Ν.Δ. στηριζόμενος στην Ακροδεξιά του κόμματος, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Γι’ αυτό και ακούει με μεγάλη ευχαρίστηση σήμερα να τον κατηγορούν οι «πρώην» για «κεντροαριστερά» ή «προοδευτικά» ανοίγματα. Ασφαλώς του κάνουν χάρη.
  • Το γεγονός ότι οι δύο «πρώην» δεν βρήκαν ούτε λέξη να πουν για τα δύο μεγάλα σκάνδαλα που βαραίνουν τη σημερινή Ν.Δ. (υποκλοπές, τραγωδία Τεμπών) επισφραγίζει την ένοχη ενότητα της παράταξης και σχετικοποιεί την οξύτητα των παρεμβάσεων Σαμαρά και Καραμανλή. Ειδικά ο δεύτερος έχει καθώς φαίνεται οριστικά ξεχάσει όσα έλεγε τον Αύγουστο του 2022 για τις υποκλοπές.
  • Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς θέτει ως ισοδύναμους πολιτικούς στόχους την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κατάργηση του γάμου των ομοφύλων επιτρέπει ακόμα και στους παραδοσιακούς ακροδεξιούς της παρατάξεως να τον διακωμωδήσουν. Ενδεικτικό το σχόλιο του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μεγάλο θαυμαστή του Κυριάκου Μητσοτάκη (ακολουθώντας τη στάση που είχε κρατήσει και απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη), και ειρωνεύεται τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται να πολιτευθεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αντικαθιστώντας στη θέση του βουλευτή επικρατείας τον διαγραφέντα Παύλο Σαράκη. Μάλιστα, στο γνωστό συνωμοσιολογικό του ύφος ο Γ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι οι υποθέσεις Αυγενάκη και Ρέμου χρησιμοποιήθηκαν για να θαφτεί η εκδήλωση Σαμαρά-Καραμανλή. Ακούστε τον:

  • Μπορεί να τα λέει αυτά ο κ. Καρατζαφέρης για να υποστηρίξει τον νέο του αρχηγό, αλλά δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Εξάλλου η διαφωνία του με τον κ. Σαμαρά δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Απλά δεν μπορεί να τον συγχωρήσει για την αποστασία του από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρεί ακόμα μέντορά του. Όσο για τη σχέση Σαμαρά-Βελόπουλου, είναι γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά ο Βελόπουλος εντάχθηκε στη Ν.Δ., αλλά είναι επίσης γεγονός ότι και οι δυο τους συμμερίζονται τις ίδιες ακροδεξιές – και απολύτως ανιστόρητες – θεωρίες για το «Μακεδονικό», σε σημείο μάλιστα που να μη μπορεί κανείς να διακρίνει ποιος από τους δύο αντιγράφει τον άλλο. Για το ζήτημα αυτό παραπέμπω σε ένα κείμενο του 2019 («Ο μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά», «Εφ.Συν.» 29.5.2019). Εκεί τεκμηριώνεται και η απίστευτη ταύτιση των δυο τους σε αυτά τα ακροδεξιά και ανιστόρητα επιχειρήματα. Ενδεικτικό το παρακάτω βίντεο:

Πατήστε την εικόνα για να δείτε την απάντηση!

Μ’ άλλα λόγια, η σύγκρουση των «πρώην» με τον «νυν» δεν έχει καθόλου πολιτικά χαρακτηριστικά. Και οι δύο πλευρές συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα με την Ακροδεξιά, την οποία θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της «παρατάξεως». Δυστυχώς στην ίδια λογική έχει οπισθοχωρήσει και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε πριν από πολλά χρόνια πιστωθεί την αποπομπή της ομάδας Καρατζαφέρη. Η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη απ’ τη μια και Σαμαρά-Καραμανλή από την άλλη αφορά μόνο το βαθμό επιρροής των στενών ομάδων στον κομματικό και κυρίως τον κρατικό μηχανισμό. Και οι δύο πλευρές ερμηνεύουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη ως ένα σύγχρονο μήνυμα «Δεξιότερα Κουροπάτκιν». Όταν αρχίσει η Ν.Δ. να πουλάει «Επιστολές του Ιησού» και «Θαυματουργά φάρμακα για τη φαλάκρα», θα καταλάβουν όλοι ότι η μετάλλαξή της είναι οριστική.         

Προτιμήσεις Απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.